Recept: Earl Grey-peren Cheesecake

Laat je niet afschrikken door de geitenkaas in dit recept. Van deze heerlijke cheesecake is binnen no-time geen kruimel meer terug te vinden.

Ingrediënten

Bodem

  • 80 g rijstmeel
  • 60 g amandelmeel
  • 2 el tapiocameel
  • 45 g cacaopoeder
  • 50 g kristalsuiker
  • snufje fijn zeezout
  • 70 g koude ongezouten boter
  • 1 tl vanille-extract

 

Vulling

  • 230 g zachte geitenkaas (kamertemperatuur)
  • 230 g roomkaas (kamertemperatuur)
  • 165 g rietsuiker
  • 15 g rijstmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • snufje fijn zeezout
  • 3 grote eieren
  • 60 ml zure room

 

Topping

  • 355 ml zure room
  • 40 g rietsuiker
  • ½ tl vanille-extract

 

Gepocheerde peren

  • 950 ml kokend water
  • 3 el Earl Grey theeblaadjes
  • 165 g kristalsuiker
  • 2 g vanillestokjes
  • 4 rijpe peren
  • sap van 1 citroen
  • granaatappelpitjes

 Earl-Grey-peren-Cheesecake-Blog-01

De bodem

  • Mix het rijst-, amandel- en tapiocameel, de cacaopoeder, suiker en het zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en sprenkel het vanille-extract erover. Mix het deeg zo’n 3-5 minuten.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en de zijkant van een 23 cm springvorm en zet het 15-30 minuten in de koelkast. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 190 °C.
  • Bak de bodem 18-22 minuten in de oven tot hij stevig aanvoelt.
  • Haal de taartbodem uit de oven en druk de zijkanten en onderkant met de bolle kant van een lepel aan. Laat de bodem afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.

 

De vulling

  • Meng de geitenkaas, roomkaas, suiker, rijstmeel, vanille-extract en het zout tot het glad en romig is.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer de zure room erdoor.
  • Giet de vulling in de afgekoelde taartvorm en bak het geheel zo’n 40-45 minuten.

De topping

  • Terwijl de cheesecake in de oven staat, meng je de zure room, suiker en vanille-extract. Schep dit mengsel voorzichtig over de cheesecake en zet het voor nog 10 minuten terug in de oven.
  • Haal de cheesecake uit de oven en laat hem 1-2 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna zet je hem in de koelkast.

De Earl Grey-peren

  • Schenk kokend water over de thee en laat het 5 minuten trekken.
  • Schenk de thee over een zeef uit in een pan, voeg de suiker en de vanillestokjes toe en breng het aan de kook.
  • Snijd de peren door de helft en voeg ze samen met het citroensap toe aan de thee. Laat het 8-12 minuten zacht koken tot de peren zacht zijn.
  • Haal de peren uit de pan en laat de thee 10-20 minuten zacht koken tot het dik en stroperig wordt.
  • Snijd de peren in stukjes en verdeel ze met wat granaatappelpitjes en een scheutje pocheersiroop over de taart.

 

Recept en beeld door Alanna Taylor-Tobin, bojongourmet.com