Ingrediënten
Bodem
- 80 g rijstmeel
- 60 g amandelmeel
- 2 el tapiocameel
- 45 g cacaopoeder
- 50 g kristalsuiker
- snufje fijn zeezout
- 70 g koude ongezouten boter
- 1 tl vanille-extract
Vulling
- 230 g zachte geitenkaas (kamertemperatuur)
- 230 g roomkaas (kamertemperatuur)
- 165 g rietsuiker
- 15 g rijstmeel
- 1 tl vanille-extract
- snufje fijn zeezout
- 3 grote eieren
- 60 ml zure room
Topping
- 355 ml zure room
- 40 g rietsuiker
- ½ tl vanille-extract
Gepocheerde peren
- 950 ml kokend water
- 3 el Earl Grey theeblaadjes
- 165 g kristalsuiker
- 2 g vanillestokjes
- 4 rijpe peren
- sap van 1 citroen
- granaatappelpitjes
De bodem
- Mix het rijst-, amandel- en tapiocameel, de cacaopoeder, suiker en het zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en sprenkel het vanille-extract erover. Mix het deeg zo’n 3-5 minuten.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en de zijkant van een 23 cm springvorm en zet het 15-30 minuten in de koelkast. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 190 °C.
- Bak de bodem 18-22 minuten in de oven tot hij stevig aanvoelt.
- Haal de taartbodem uit de oven en druk de zijkanten en onderkant met de bolle kant van een lepel aan. Laat de bodem afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.
De vulling
- Meng de geitenkaas, roomkaas, suiker, rijstmeel, vanille-extract en het zout tot het glad en romig is.
- Voeg één voor één de eieren toe en roer de zure room erdoor.
- Giet de vulling in de afgekoelde taartvorm en bak het geheel zo’n 40-45 minuten.
De topping
- Terwijl de cheesecake in de oven staat, meng je de zure room, suiker en vanille-extract. Schep dit mengsel voorzichtig over de cheesecake en zet het voor nog 10 minuten terug in de oven.
- Haal de cheesecake uit de oven en laat hem 1-2 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna zet je hem in de koelkast.
De Earl Grey-peren
- Schenk kokend water over de thee en laat het 5 minuten trekken.
- Schenk de thee over een zeef uit in een pan, voeg de suiker en de vanillestokjes toe en breng het aan de kook.
- Snijd de peren door de helft en voeg ze samen met het citroensap toe aan de thee. Laat het 8-12 minuten zacht koken tot de peren zacht zijn.
- Haal de peren uit de pan en laat de thee 10-20 minuten zacht koken tot het dik en stroperig wordt.
- Snijd de peren in stukjes en verdeel ze met wat granaatappelpitjes en een scheutje pocheersiroop over de taart.
Recept en beeld door Alanna Taylor-Tobin, bojongourmet.com