Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Echt krachtige koffie

Al met één kopje Café Femenino koffie verenig je jezelf met miljoenen vrouwen over de hele wereld. Vrouwen die altijd al een belangrijke rol in de koffieproductie hadden, maar pas sinds kort de erkenning krijgen die ze verdienen.

Het Café Femenino programma is ontstaan uit de ideeën van Isabel Uriarte Latorre, van de Peruaanse koffiecoöperatie PROASSA, en haar man Victor Rojas Diaz. Tijdens hun werk – het bieden van ondersteuning en trainingen aan kleine producenten – zagen ze dat vrouwen vaak meewerkten aan de koffieproductie, maar het hun man was die de koffie verkocht en het geld kreeg. Deze inkomsten werden niet altijd gedeeld met de rest van het gezin. Isabel en Victor zochten naar een manier om deze vrouwen te helpen en hun positie binnen de gemeenschap te versterken.

Het programma

In 2004 richtten zij, samen met enkele vrouwelijke koffieproducenten en Organic Products Trading Company (OPTCO), Café Femenino op. Een programma waarbij vrouwelijke koffieproducenten zich kunnen aansluiten als ze ermee akkoord gaan hun koffie volgens de criteria van Café Femenino verbouwen, dit is conform de Fairtrade en de biologische standaard. Daarnaast moeten ze een actieve rol (willen) vervullen binnen hun gemeenschap. Eisen waar de vrouwen graag aan voldoen. Veel van de Café Femenino vrouwen zijn mishandeld en verlaten, en wonen alleen met hun kinderen zonder enige andere vorm van inkomen. Ondanks deze tegenslagen streven ze naar een beter leven.

Elke vrouwelijke koffieproducent die deelneemt aan het programma, verkoopt ze haar oogst aan de coöperatie. Deze betaalt direct aan haar en verwerkt de koffie gescheiden van de overige koffie. De OPTCO betaalt een extra premie voor deze koffie en exporteert deze naar de internationale markt. De inkopers doneren een percentage aan het Café Femenino fonds, die daarmee de ontwikkelingsprogramma’s steunt. De vrouwen krijgen uiteindelijk hun trainingen en voor het eerst krijgen zij de erkenning als koffieproducenten die ze verdienen.

Meer dan specialiteitenkoffie

De vrouwen van Café Femenino zijn trots op het product dat ze maken. Wanneer jij Café Femenino koffie koopt, kies je voor meer dan alleen een specialiteitenkoffie. Je geeft deze vrouwen de kracht om te strijden voor gelijke rechten. Café Femenino geeft hen de mogelijkheid hun positie in de samenleving te verbeteren.