Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De wereld van thee

Voor onze thee en koffie gaan we op zoek naar de beste theebladeren en koffiebonen. Hiervoor reizen we de hele wereld over en bezoeken de mooiste theetuinen en plantages. Reis met ons mee en ontdek ook de wereld die schuil gaat achter de lekkerste thee.

Taiwan: het prachtige eiland

Het waren de Nederlandse en Portugese handelaren die het huidige Taiwan de naam Formosa, ‘prachtig eiland’, gaven. Op dit prachtige eiland groeit de thee met name ten noorden van Taipei, waar de unieke bodem en klimaat bijdragen aan een zeer hoge kwaliteit Oolongthee.

Kenmerkend voor Oolongthee is de nootachtige geur en zachte smaak. De teelt en productie van de thee wordt overal nageaapt, maar het zijn de Taiwanezen die de oxidatietechniek van de Oolongthee als eerste toepasten. Bekijk hier ons assortiment Taiwanese thee.

Sri Lanka: Ceylon

Deze voormalige Britse kolonie kennen we ook onder de naam Ceylon. Een bekende naam in de theewereld, maar er wordt hier pas sinds een kleine honderd jaar thee geteeld. De bekendste theeregio’s zijn Dimbula, Uva en Nuwara Eliya. Veel theetuinen in deze regio’s liggen hoog en er heerst een nat en warm klimaat.

De naam Ceylon wordt nog steeds gebruikt voor de thee die hier vandaan komt. Ceylonthee is van bijzonder fijne kwaliteit, geurig en vol van smaak. Je bekijkt hier onze Ceylon theeën.

China: werelds grootste theeproducent

Thee vindt zijn oorsprong in China, waar hij meer dan 4000 jaar geleden voor het eerst werd gedronken in de provincie Yunnan. China staat vooral bekend om de geweldige kwaliteit Oolong en groene thee, maar in Yunnan wordt ook een hele hoge kwaliteit zwarte thee geproduceerd.

Inmiddels is China uitgegroeid tot werelds grootste theeproducent, waar bovendien de grootste variatie aan thee wordt geproduceerd. Je bekijkt hier ons Chinese theeassortiment.

India: strijden om de titel

Ieder jaar strijden India en China om de titel ’s werelds grootste theeproducent. Maar het lukt India toch niet om deze titel te pakken te krijgen. Tot tien jaar geleden werd in India vooral zwarte thee geproduceerd, maar intussen is de wereldwijde vraag naar groene thee zo gestegen dat ze deze ook zijn gaan produceren.

De bekendste theeregio’s zijn Darjeeling, Assam en Sikkim in het noordoosten, en Nilgiri in het zuidoosten. Thee uit Darjeeling is zo exclusief dat sinds november 2016 de naam Darjeeling is beschermd door de Europese Commissie en alleen thee uit deze regio zo genoemd mag worden. Je leest hier meer over in de blog: Darjeeling.

Indonesië: Java en Sumatra

Indonesië staat zevende op de lijst van grootste theeproducenten. Hoewel de theeproductie daalt vanwege de populariteit van palmolie. Theeplantages worden omgezet naar palmolie plantages of omgezet om groente te verbouwen, omdat deze gewassen nu meer geld opbrengen dan thee.

De twee belangrijkste theeproducerende eilanden zijn Java en Sumatra. De constante temperatuur en vochtigheid in deze gebieden zijn ideaal voor de groei van een theeplant. Bekijk hier onze thee uit Indonesië.

Japan: groene thee

Zowel de Japanse oogst, productie, als soort thee verschilt met die van alle andere Aziatische landen. Japan produceert voornamelijk groene thee. Deze thee heeft een verfijnd aroma en een krachtige smaak.

Japanse groene thee wordt gemaakt door de verse theebladeren na het plukken te verflensen. Direct daarna worden de bladeren verhit, zodat er geen oxidatie plaatsvindt en het blad groen blijft. Bekijk onze thee uit Japan.

Afrika: bekend van Rooibos

De grootste Afrikaanse theeproducent is Kenia, maar ook in Malawi, Mozambique, Oeganda, Tanzania, Rwanda en Zimbabwe wordt thee geteeld. Onlangs is in Congo en Ethiopië ook gestart met de productie van thee.

Afrika staat vooral bekend om de Rooibos: een kruidenthee die gemaakt wordt van takjes van de Rooibosstruik. Deze struik groeit alleen bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. Een andere Afrikaanse kruidenthee is de Honeybush, ook wel Kaapthee genoemd. De struik dankt zijn naam aan de geur die het verspreidt als de struik in bloei staat. Je bekijkt ons Afrikaanse assortiment hier.

Korea: een goed bewaard geheim

Korea is misschien niet zo bekend als theeland, maar er komt prachtige thee vandaan. Gezien de ligging tussen China en Japan is dit misschien niet zo verwonderlijk, toch is de Korea thee hier in het westen lang een geheim gebleven.

Het subtropische eiland Jeju ligt in de Straat van Korea, de zeestraat tussen de Gele Zee en de Japanse Zee. Een van de geheimen van het eiland is een klein theegebied waar prachtige biologische thee groeit. Enige tijd geleden hebben onze inkopers de Jangwon Tea Estate ontdekt. Sindsdien halen we hier groene en Oolong thee vandaan. Ontdek hier de geheimen van Jeju-do.

Argentinië: Maté

De bekendste thee van Argentinië is Maté. In Zuid-Amerika is het drinken hiervan een sociaal gebeuren waarbij gezelligheid en saamhorigheid voorop staan.

Het ritueel van het drinken van Maté komt van de indianen. De uitgeholde kalebas wordt gevuld met Maté, met heet water opgegoten en soms gezoet met suiker of honing. De bombilla wordt in de Maté gestoken en hiermee wordt de thee uit de kalebas gedronken. De bombilla werkt als filter en voorkomt dat het blad meegezogen wordt. Nadat er over de blaadjes opnieuw heet water is gegoten, wordt de kalebas met de bombilla doorgegeven aan de volgende in het gezelschap. De met Maté gevulde kalebas kan zo urenlang rondgaan. Start je eigen Maté ritueel en bekijk ons assortiment.

Vietnam: rustiek, vertrouwd en subtiel

Ook Vietnam produceert al duizenden jaren thee, maar de lange theegeschiedenis van Vietnam is niet zo goed gedocumenteerd als die van China en Japan. Deze jarenlange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat vandaag de dag het drinken van thee nog steeds een grote rol in de Vietnamese cultuur speelt.

Bij haast iedere sociale gelegenheid drinken de Vietnamezen thee. Ze zien het theedrinken als kunst, maar er zijn geen regels zoals bij de Japanse theeceremonie, er is niets magisch aan de thee of het drinken daarvan zoals in China, en het wordt ook niet uit praktische overweging gedronken zoals in het Westen. Het Vietnamese theemoment is rustiek, vertrouwd en subtiel, zoals hun karakter. Bekijk hier onze thee uit Vietnam.

Nepal, meer dan de Himalaya

Nepal grenst aan de Himalaya, China en India, wat zorgt voor een divers klimaat. Als je door de bergen wandelt, heb je te maken met het koude bergklimaat. Wandel je door de lager gelegen gebieden, bevind je je middenin een warm subtropisch klimaat. Dit maakt een groot deel van het land geschikt voor theeproductie, maar de theeplanten doen het vooral goed in het gebergte, op grote hoogte.

Veel Nepalese thee komt uit het oostelijke deel van Nepal, dicht in de buurt bij het bekende Darjeeling. Vanuit Darjeeling kwamen halverwege de 19e eeuw de eerste theeplanten naar Nepal. Niet alleen het planten van thee is door de Nepalezen overgenomen uit Darjeeling, ook de manier van thee produceren is gekopieerd. Lees ook onze blog: Thee uit Nepal, met dank aan Darjeeling.