Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De wereld van koffie

Voor onze koffie en thee gaan we op zoek naar de beste koffiebonen en theebladeren. Hiervoor reizen we de hele wereld over en bezoeken de mooiste plantages en theetuinen. Reis met ons mee en ontdek ook de wereld die schuil gaat achter de lekkerste koffie.

Ethiopië: het geboorteland van de koffie

Sinds in Ethiopië de koffieplant werd ontdekt is het land uitgegroeid tot een schatkamer aan koffievariëteiten. Deze schatten liggen verspreid door verschillende regio’s.

In koffie uit de Sidamo regio proef je citroentonen en kruidige en nootachtige aroma’s. De citroentonen komen ook terug in koffie uit Yirgacheffe, maar deze heeft ook bloemige kenmerken. Harar koffie is vaak aardser van smaak. Een zoetere koffie dan koffie uit Sidamo en Yirgacheffe komt uit Lekempti, Wellega en Gimbi. En de koffie uit Limu en Dhimmah is vaak milder van smaak. Lees ook de blog: Koffie uit Ethiopië

Oeganda: de parel van Afrika

Het was Winston Churchill – toen nog onderminister van Koloniën – die Oeganda de Parel van Afrika noemde. En dat was niet voor niets. Oeganda ligt grotendeels minimaal 1.000 meter boven zeeniveau. De weelderige vegetatie is het resultaat van overvloedige regenval in twee regenseizoenen. Wat ook zorgt voor een zeer geschikt klimaat voor de productie van koffie.

Koffieproductie is een van de belangrijkste inkomsten van Oeganda. Zo is het land Afrika’s grootste producent van Robusta koffie en produceert het uitstekende – zelf prijswinnende – Arabica koffie. Neem een kijkje in de Kawacom koffiefabriek en lees de Oeganda-blog.

Guatemala: 300 verschillende microklimaten

Dankzij de ongeveer 300 verschillende microklimaten – die het land dankt aan de ligging tussen de Stille Oceaan, Golf van Honduras en het Sierra Madre gebergte – biedt Guatemala een enorme koffiediversiteit.

Het grootste deel van de koffie wordt in de schaduw van bomen geteeld, wat de smaak van Guatemalteekse koffie zeker ten goede komt. Het bladerdek vormt een soort paraplu die de koffieplanten beschermd tegen extreme vocht- en droogteverschillen en voorkomt bodemerosie tijdens het regenseizoen. Ook groeien de koffieplanten hierdoor langzamer, wat meer aciditeit en body in de smaak van de koffie betekent. Ontdek onze Guatemalteekse koffie.

Nicaragua: Finca El Limoncillo

De bekendste koffieregio’s in Nicaragua zijn Jinotega, Segovia en Matagalpa. Deze produceren een toegankelijke Arabica koffie: aromatisch, gemiddeld rins en een lichte body.

Onze Nicaraguaanse Arabica koffie komt van Finca El Limoncillo in de Matagalpa regio. De koffieplantage dankt zijn naam aan de oorspronkelijke groei van citroenbomen in dit gebied en wordt gerund door de familie Mierisch. Zij zijn al drie generaties lang eigenaar van deze finca en hebben een familiebedrijf gecreëerd waar een hoge kwaliteit ‘schaduwkoffie’ wordt geproduceerd. Voor meer informatie over Finca El Limoncillo lees je: Alles uit de scheikundedoos voor lekkere koffie.

Mexico: de tropische jungle van Chiapas

Mexico staat bekend om zijn milieuvriendelijke koffieteelt. Onze biologische Chiapas Altura komt hier vandaan. Uit de tropische jungle van de Chiapas regio komen koffies met fris en zoet karakter en fruitige tonen.

In de bergachtige regio Coatepec, Veracruz worden koffies geteeld met een nootachtig aroma en milde aciditeit. Maar het is de Oaxaca regio waarvan wordt gezegd dat er geweldige koffie wordt geproduceerd. De regio produceert koffie met een medium body en chocolade- en amandeltonen. Bekijk hier onze koffie uit Mexico.

India: koffie, kaneel en kardemom

India produceert vooral Robusta koffie. Naast de Robusta koffieplanten vind je op de Indiase koffieplantages vaak sinaasappelbomen, kaneel en kardemom. Dit proef je terug in de cup.

Het grootste deel van de Indiase koffieteelt vindt plaats in het traditionele koffiegebied van de zuidelijke staten Karnataka, Tamil, Nadu en Kerala. Aan de zuidoostzijde liggen de nieuwe koffiegebieden Andrah, Pradesh en Orissa. In het noordoosten vind je de Seven Sister staten Assam, Manipur, Meghalaya, Tripura, Mizoram, Nagaland en Arunachal Pradesh. Onze huidige Indiase koffie komt uit het traditionele koffiegebied Karnataka. Je bekijkt hem hier.

Indonesië: een grote variatie in koffie

Koffie uit Indonesië is geliefd om zijn aarde-achtige, kruidige smaak. Java is een van de grootste eilanden en staat bekend om zijn mooie Arabica koffie. De aromatische koffie is van nature mild en evenwichtig. Op Sulawesi, in de regio Toraja, groeit de koffie in bergachtig gebied op 1.500 meter boven zeeniveau. Deze koffie heeft een volle, krachtige en iets kruidige smaak. Ook Sumatra levert een flinke hoeveelheid koffie. Van Sumatra komen ’s werelds beroemdste koffies van hoge kwaliteit. De koffie die er groeit is vergelijkbaar met Java koffie, maar kenners tippen dit gebied als nóg beter. Lees meer over de smaken van Indonesië.

Panama: Esmeralda Geisha

De westelijke hooglanden van Boquete Valley bieden het ideale microklimaat voor de groei van koffie. De hoge ligging, de invloed van de Stille en de Atlantische Oceaan, en de rijke vulkanische grond ontplooit het aromatisch potentieel van de koffie volledig.

Uit dit gebied komt de succesvolle Esmeralda Geisha. In eerste instantie werd de Geisha geplant omdat de plant minder last heeft van de schimmelziekte, maar blijkt uiteindelijk voor de lekkerste koffie ter wereld te zorgen. Lees hier het succesverhaal van de Panama Geisha.

Brazilië: van volumekoffie tot specialiteiten

In Brazilië vind je koffie in alle soorten en kwaliteiten. Van goedkope ‘volumekoffies’ tot uitzonderlijke specialiteiten. Het grootste deel hiervan is Arabica koffie die zich kenmerkt door een zachte, volle body met tonen van noten en donkere chocolade, vaak met een vrij zoet karakter.

De belangrijkste koffievariëteiten zijn de Mundo Novo, Caturri, Icatu, Bourbon en Catuai. Deze soorten zijn in vrijwel al onze espressomelanges verwerkt. Onze bijzondere Braziliaanse specialiteit is de Yellow Bourbon. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze koffie voor 100% uit de Bourbon variëteit. Deze zachte koffie heeft een perfecte balans tussen zoet en rins. Wil je meer lezen over koffieland Brazilië? Lees Brazilië in een notendop voor meer informatie.

Colombia: op de Werelderfgoedlijst

Het bijzondere van Colombia als koffieland is dat er van noord tot zuid koffie groeit. De koffie is zo geroemd dat het koffielandschap van Colombia sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst staat. Volgens UNESCO is het landschap een goed voorbeeld van een duurzaam, productief cultuurlandschap en symbool voor koffieplantages wereldwijd. Het landschap toont een honderdjarige traditie van koffieteelt op kleine percelen in hoge bergbossen en de manier waarop koffieboeren de teelt hebben aangepast aan moeilijke omstandigheden. Je leest meer over Colombia in onze blog El café de Colombia.

Peru: uitdagingen in de koffie-industrie

De meeste koffie in Peru wordt verbouwd op plantages van kleine boeren in het Andesgebergte. Ze plukken de bessen met de hand en leggen te voet lange afstanden af om de koffiebonen te kunnen verkopen. De slechte wegen en afgelegen locaties van de plantages zijn enkele van de uitdagingen in de Peruaanse koffie-industrie.

Het Ministerie van Landbouw voerde modernere landbouwmethodes in en moedigde de ontwikkeling van boerenorganisaties aan. Bij deze beter georganiseerde organisaties en het gecentraliseerd systeem ligt de focus op gecertificeerde koffie, wat resulteert in een hogere kwaliteit van de koffie en uiteindelijk een hogere vraag naar koffie uit Peru. Bekijk hier onze koffie uit Peru.