Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

China, het land van de thee

De studiereis naar Hangzhou, China stond 13 dagen in het teken van thee. Er werden onder andere theehuizen, theetuinen en de meest prachtige dorpjes bezocht.

Om de thuisblijvers te enthousiasmeren en informeren, deden zij dagelijks verslag van hun reis. Natuurlijk was iedereen enorm enthousiast, maar bij het kijken naar de foto's, werden we ook wel een beetje jaloers.

Schiphol

Het is zover! Vandaag vertrekken we naar Hangzhou! Iedereen heeft er heel veel zin in, maar sommigen van ons zien ook wel op tegen de lange vliegreis. We vliegen via Hongkong naar China, een ontzettend lange vlucht. We komen de volgende ochtend pas in China aan. Je moet er wat voor over hebben, maar het zal de lange vliegreis zeker waard zijn

Hangzhou

We zijn goed en veilig in Hangzhou aangekomen. Het valt me op hoe schoon alles hier is. De vloer van de luchthaven glimt helemaal en het lijkt alsof je ervan kunt eten. We doen het niet hoor! Tijdens de rit naar het hotel heb ik me ook regelmatig verbaasd. Er is overal duidelijk bewegwijzering, nette groene parken, geen rondslingerend afval en tussen de auto's en bussen komen we geen fietsers tegen. Ik dacht dat het hier heel chaotisch zou zijn, net als in de Indiase steden, maar dat valt hartstikke mee.

Theehuis

Na ons te hebben opgefrist in het hotel zijn we naar het theehuis gegaan voor de lunch. Het restaurant heeft kleine zitjes in aparte kamertjes waardoor het een beetje Japans aan doet. Het krijgt hierdoor toch een gezellige sfeer. Het is geen standaard lunch zoals we in Nederland gewend zijn. Op tafel staat een groot dienblad waarmee we langs het buffet mogen lopen. Op het dienblad staan kleine schaaltjes die we kunnen vullen met alles waarvan we denken dat het lekker of spannend is. Of waarvan we denken dat de tafelgenoten het waarderen. In plaats van iedereen zijn eigen dienblad, verzamelen we dus een grote lunch per tafel.

Tuinarchitectuur

We brengen een bezoek aan de tuin van een Japanse zijdehandelaar van circa 150 jaar geleden. Hangzhou staat bekend om zijn tuinarchitectuur. De vormen, composities en zelf de doorkijkjes worden zo ontworpen dat het lijkt alsof de tuin een paar keer zo groot is. Het is de bedoeling dat je in de tuin helemaal tot rust komt. En dat lukt. Op een van de steigers staat een oude vrouw en ze beoefent Tai Chi. Ze trekt zich helemaal niets aan van de toeristen en komt heerlijk tot rust.

Tunxi

Stiekem zijn we eigenlijk wel aan koffie toe. Het is geweldig hoor, zo'n theereis, maar na al die theevelden en theeceremonies vinden we het nu wel tijd voor een koffiepauze. Het is ook wel grappig dat we allemaal koffie en diverse zetmethodes bij ons hebben, variërend van oploskoffie, cafetière en handmolen. China mag dan wel het land van de thee zijn, je komt hier op in elke straat wel een koffiecafé tegen. China heeft ook de (hippe) koffiecultuur ontdekt!

Anhui Tea

We zijn uitgenodigd bij de theetuinen van Anhui Tea Imp. & Exp. Corporation. Ze hebben een groot spandoek opgehangen om ons te verwelkomen. Ze vertellen ons alles over hun thee en mogen zelf de theetuinen om thee te plukken. Eens kijken of er een van ons een verborgen talent heeft.

Chinese massages

Tijdens een wandeling door de stad wordt mijn aandacht getrokken door een aanplakbiljet van twee grote voeten met Chinese tekens erbij. Een authentieke voetmassage staat eigenlijk nog op mijn wensenlijstje, maar zo alleen naar binnen stappen durf ik niet. Maar gelukkig wil Houcine ook! Samen durf ik wel. Voor ik het weet gaan we de trap op naar een woonhuis en even later staan we met onze voeten in een teil met warm water. Mijn voeten worden gemasseerd en het is fantastisch, maar wel erg pijnlijk. Als ik naast me kijk, zie ik tot mijn verbazing dat Houcine in slaap is gevallen.

Bij terugkomst werd de rest van de groep zo enthousiast bij het horen van onze verhalen over de massage, dat iedereen daar naartoe wilde. Sommige gingen voor een voetmassage, anderen voor een full body. Dat moesten een aantal van hen wel met blauwe plekken bezuren.

Shanghai

We vertrekken straks naar Shanghai, vanaf daar vliegen we terug naar Schiphol. De dertien dagen zijn voorbij gevlogen. We hebben nog wel de tijd om even door Shanghai te wandelen voordat we naar het vliegtuig gaan, maar dan zit het er echt op. We zien jullie weer in Haarlem!