6 winterse koffie- en theerecepten

Je kunt je op een heleboel verschillende manieren verwarmen op deze koude winterse dagen. Denk bijvoorbeeld aan dikke truien, lange sjaals of warme sokken. Maar je wordt van binnen pas echt van top tot teen warm met een van onze winterse koffie- en theerecepten.

Krijg je het van onderstaande recepten toch nog niet warm genoeg? Dan zorgt een klein scheutje alcohol misschien voor het laatste zetje. Klik hier voor koffie- en theerecepten voor een extra warme winter.

Choco-koffie met peperkoek

Ingrediënten voor 4 mokken

  • 400 ml sterk gezette koffie
  • 400 ml chocolademelk van pure cacao (+ benodigdheden)
  • peperkoekkruiden
  • suiker, naar smaak toevoegen
  • 200 ml melk
  • peperkoek / ontbijtkoek, optioneel

 

Bereiding
Maak volgens de beschrijving de chocolademelk. Verdeel de sterke koffie over 4 mokken en roer daar de chocolademelk en peperkoekkruiden doorheen. Voeg naar smaak suiker toe. Schuim de melk op en verdeel deze over de mokken. Voor een finishing touch kun je kleine stukjes peperkoek over de melkschuim strooien.

Koffietip: Espresso Corazón
Zet de koffie met een snelfilterapparaat en gebruik 25 gram per 400 ml water voor de aanbevolen sterkte. Als je de (chocolade)melksmaak te overheersend vindt, verlaag dan de hoeveelheid (chocolade)melk of probeer de koffie te vervangen voor espresso’s.

Hemelse koffie met hazelnootpasta

Ingrediënten voor 4 mokken

  • 4 sterke espresso’s
  • 4 tl hazelnootpasta
  • 6 tl honing
  • 5 gr gemberpoeder (+ extra voor decoratie)
  • 5 gr kardemompoeder (+ extra voor decoratie)
  • 200 ml melk

 

Bereiding
Meng in een kom de hazelnootpasta, honing, gemberpoeder en kardemompoeder goed door elkaar. Schenk de espresso’s in de mokken en roer hier het hazelnootpastamengsel doorheen. Schuim de melk op en verdeel deze over de mokken. Strooi ter decoratie een beetje gember- en kardemompoeder over de melkschuim.

Koffietip:
Onze voorkeur ging hierbij uit naar een espresso, maar je kunt voor dit recept ook sterk gezette snelfilterkoffie gebruiken.

Snelle siroopkoffie

Ingrediënten voor 2 mokken

  • 400 ml koffie
  • 2 el Monin siroop, smaak en hoeveelheid naar keuze
  • 100 ml slagroom

 

Bereiding
Schenk de siroop in de koffiemokken en voeg de koffie toe. Roer de siroop goed door de koffie en maak het geheel af met een toefje slagroom. Je kunt eventueel de slagroom bestrooien met vanillesuiker, karamelstukjes of stukjes bitterkoekjes.

Koffietip: Espresso Corazón

We hebben dit recept met verschillende koffiesoorten getest en ontdekten dat niet alle koffie even goed combineert met een siroop. Voor de test gebruikten we verschillende smaken Monin siroop: vanille, karamel, speculoos en amaretto. De Espresso Corazón kwam als beste uit de test en is in dit recept eventueel ook als espresso te gebruiken. Maar een espresso met amarettosiroop is niet echt aan te bevelen.

Sweet Chai

Ingrediënten voor 4 mokken

  • 800 ml water
  • 11 gr Indian Chai thee
  • 4 el Monin Karamel siroop
  • 30 ml gecondenseerde melk, naar smaak
  • Klein scheutje Monin Coco siroop
  • muntblaadjes, optioneel

 

Bereiding
Breng het water aan de kook en zet de Indian Chai thee volgens het zetadvies. Voeg de karamelsiroop en gecondenseerde melk toe en roer het goed door. Schenk het daarna in de mokken en voeg een klein scheutje Coco siroop toe. Voorzichtig, want de smaak is snel overheersend. Ter decoratie kun je de Sweet Chai serveren met een muntblaadje er bovenop.

Theetip: Indian Chai
De kruidige Chai is op gure dagen een goede warme opkikker, maar kan ook verkoeling bieden bij gekruid Indiaas eten. Indiërs zelf drinken hun thee het liefste met een flinke scheut melk.

Punjab gemberthee (Adrak Wali Chai)

Ingrediënten voor 4 mokken

  • 800 ml water
  • 8 gr Assam thee
  • 2-4 el verse gember (fijn geraspt)
  • ½ tl anijszaad
  • ½ el basilicum
  • 2 tl honing, naar smaak
  • 100 ml melk, optioneel

 

Bereiding
Vul een steelpan met water en zet hem op het vuur. Voeg daaraan de gember, anijszaad en basilicum toe en breng het mengsel aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de Assam thee en de honing toe. Laat de thee trekken volgens het zetadvies. Zeef dan het mengsel en schenk de thee in de mokken. Voeg eventueel een klein beetje melk toe in elke mok.

Theetip: Assam Melange
Deze thee heeft een krachtige en pittige smaak die goed combineert met de kruiden in dit recept. Het klimaat van Assam en de bodemgesteldheid van dit gebied zorgt voor een volle smaak die per seizoen weer anders is.

The Sweetest Oolong

Ingrediënten voor 4 mokken

  • 560 ml water
  • 10 gr Finest Oolong thee
  • 70 ml gecondenseerde melk

 

Bereiding
Breng het water aan de kook en zet de Finest Oolong thee volgens het zetadvies. Pak een steelpan en meng hierin de thee met de gecondenseerde melk. Roer het goed door. Zet de pan dan op het vuur en breng het aan de kook. Laat het 3 minuten op een laag vuur trekken. Serveer The Sweetest Oolong warm in de mokken of koud, door het op ijsblokjes uit te schenken.

Theetip: Finest Oolong
De Finest Oolong is een fluwelen Oolong met een notig karakter. De notige geur en de zachte smaak is kenmerkend voor een Oolong thee. Als je de smaak van de thee te sterk vindt, kun je eventueel kiezen voor de King of Ti Kuan Yin.