Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

5 manieren om zelf ijsthee te maken

Zelf ijsthee maken lijkt misschien veel werk, maar dat valt reuze mee. Fris of gezoet, met fruit of met kruiden; je zet snel verse ijsthee naar je eigen smaak.

 Zo maak je de lekkerste ijsthee

De lekkerste ijsthee maak je met deze verschillende zetmethodes. De een zorgt voor een supersnel resultaat, de ander vergt wat meer tijd. Om geheel voorbereid te zijn op de zomerse dagen, is het handig om de volgende benodigdheden altijd in huis te hebben:

  • IJstheekan, kop, theethermosfles of lege fles
  • IJsblokjes
  • Mineraalwater of bruisend water, als je geen kraanwater wilt gebruiken
  • De lekkerste theeen die ook geschikt zijn voor een heerlijke ijsthee. Klik op de banner hieronder en bekijk onze tips.

 

Blog-banner

1. Cold brew

De makkelijkste manier om zelf ijsthee te maken is door middel van cold brew. Je hoeft hiervoor geen ingewikkeld recept te volgen, maar enige planning is wel vereist. De ijsthee moet namelijk een nachtje in de koelkast trekken.

Bij een cold brew ga je uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul hem met water. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.

2. Chilled

De perfecte chilled tea maak je met de chilled zetmethode. Hiervoor zet je een sterke thee, met ongeveer 15% meer thee dan je normaal gesproken doet. Laat de thee afkoelen en schenk hem daarna in een glas dat gevuld is met ijsblokjes.

3. Shock brew / Flash brew

Met een shock brew (ook wel flash brew genoemd) maak je razendsnel een verkoelende ijsthee. Zet de thee zoals je altijd doet, maar gebruik alleen de helft van het water. Voor het water dat je nu 'tekort' komt gebruik je ijsblokjes. Als je het lastig vindt om een inschatting te maken van de hoeveelheid ijsblokjes die je nodig hebt, kun je een keukenweegschaal gebruiken: 1 gram ijsblokjes staat gelijk aan 1 ml water. Doe de ijsblokjes in een kan en schenk de warme thee eroverheen.

4. Ice brew

De ice brew methode is ideaal wanneer je kleine kopjes ijsthee wilt drinken, maar duurt wel even. Je bedekt de bodem van een klein theepotje (met ca. 350 ml inhoud) met theeblaadjes en vult hem op met crushed ijs. Daarna laat je het ijs bij kamertemperatuur smelten.

5. Fruity

Je maakt van je ijsthee een heerlijke Fruity Iced Tea door vers fruit aan je ijsthee toe te voegen. Stukjes aardbei, schijfjes limoen of sinaasappel tussen ijsblokjes maken de thee fruitig en fris. Of voeg verse munt, stukjes gember of een scheut honing toe.

5-manieren-om-blog-01

Verkoelende ijsthee recepten

Ga meteen aan de slag met de verschillende zetmethodes en maak deze heerlijke ijstheerecepten. Voor een groene ijsthee maak je een Pineapple Melon Iced Tea of Mint Iced Tea. Voor een witte ijsthee maak je de Freezing Pai Mu Tan. Maar natuurlijk hebben wij ook verkoelende ijsthee recepten voor zwarte thee en oolong thee. 

Pineapple Melon Iced Tea

Zetmethode: chilled

  • 230 ml groene thee
  • 120 gr ananas
  • 1/4 honingmeloen
  • 6 el suikersiroop
  • 120 gr ijsblokjes

 

Bereidingswijze

Zet met 230 ml water je favoriete groene thee sterker dan je normaal gesproken doet en laat hem afkoelen. Snijd in de tussentijd de ananas en honingmeloen in blokjes. Doe het fruit samen met de suikersiroop in de blender en meng dit goed door elkaar. Voeg de afgekoelde groene thee toe en meng het opnieuw. Vul een shaker met ijsblokjes, schenk het mengsel erbij en schud alles goed door elkaar. Schenk de ice tea door een zeef uit in de glazen. Versier het glas met een schijfje meloen.

Mint Iced Tea

Zetmethode: shock brew

  • 500 ml water
  • 7 takjes munt
  • 15 ml honing
  • 4 gr Chinese groene thee
  • 100 gr ijsblokjes
  • 4 schijfjes citroen

 

Bereidingswijze

Vul een pan met het water en voeg 3 takjes munt en de honing toe. Breng dit langzaam aan de kook. Doe de groene thee in een grote kom en schenk hier het water-munt-honing mengsel overheen. Vul een kan met ijsblokjes en schenk de thee door een zeef in de kan. Decoreer de ijstheeglazen met de overgebleven munt en schijfjes citroen.

Freezing Pai Mu Tan

Zetmethode: cold brew

 

Bereidingswijze

Doe de thee in een kan, vul hem met water en zet hem een nachtje in de koelkast.

Zelf suikersiroop maken

  • 100 gr rietsuiker
  • 100 ml water

 

Bereidingswijze

Pak een grote steelpan en meng hierin de ingrediënten. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut zachtjes doorkoken. Laat de siroop volledig afkoelen en bewaar het daarna in de koelkast.

IJsthee tips

Simon Lévelt ijstheeselectie

Vind je de keuze in ijsthee in de supermarkt te beperkt, maar raak je overdonderd door de ruime keuze in thee bij Simon Lévelt? Kies dan voor de ijstheeselectie die in de zomermaanden verkrijgbaar is. Deze theeën zijn stuk voor stuk geschikt om een heerlijke kop ijsthee mee te zetten én geeft je genoeg keuze om te variëren.

Voor onderweg

Natuurlijk wil je onderweg ook kunnen genieten van je zelf gemaakte ijsthee. Je kunt ijsthee meenemen in een van onze speciale theethermoskannen, maar ook onderweg maken. Sommige theeën hoeven namelijk niet per se een nacht in de koelkast te trekken. Het is even testen hoelang jouw favoriete thee moet trekken voordat je hem kan drinken. Vul de thermosfles met losse thee, voeg koud water toe, klik het drinkfilter erin en draai de dop erop. Schud hem een paar keer voorzichtig om en laat hem even staan.

PROEF ONZE ZOMERSE SMAKEN >