8.8
2329 beoordelingen
Powered by


Simon Lévelt Koffie & Thee 8.8 10 2329
gemalen koffie
assortiment thee
ophalen in de winkels
gratis verzending

Theeselectie Zwarte Thee

Deze selectie bevat vier pure zwarte theesoorten uit China, Ceylon, Kenia en Nepal. Ontdek de verschillen en vind je favoriet!

Inclusief Simon Lévelt papieren theefilters.

Bekijk ons volledige assortiment zwarte thee.

Bestel direct

1 stuk

€ 12,95
- +

Klantenreviews

We zijn benieuwd naar je mening, geef ons je review

Speciaal geselecteerd

Herkomst
Welke theesoorten u ook proeft, ze komen allemaal van dezelfde plantensoort. Het land van herkomst, de ligging van de theetuinen, de manier van plukken, het klimaat en het plukseizoen hebben allemaal invloed op de smaak. De manier waarop de thee wordt verwerkt, bepaalt uiteindelijke de theesoort (zoals zwart of groen). Het bewerkingsproces van thee begint met het verflensen. Tijdens dit proces verliezen de theebladeren hun vocht en verwelken.

Zwarte thee
Na het verflensen worden de theebladeren gerold, waarna ze door contact met zuurstof kunnen fermenteren. Het groene blad krijgt nu een goudbruine tot zwarte kleur. Tenslotte wordt de thee gedroogd. De smaak van zwarte thee is doorgaans sterker dan die van andere theesoorten.

Engelse thee
Met Engelse thee bedoeld men vaak een pure zwarte thee. De naam ‘Engelse thee’ is uiteraard niet correct; Engeland heeft nou niet echt het klimaat om thee te kunnen verbouwen. Echter, Engeland is wel bij uitstek het land van de thee. Eind negentiende eeuw begonnen de Engelsen op Sri Lanka (het vroegere Ceylon) met het verbouwen van thee. En via Engeland veroverde thee langzaam de rest van Europa. Zo bezien is de naam ‘Engelse thee’ zo gek nog niet.

Codering
Bijzondere thee kent zo haar eigen codes. Aan de namen van veel theesoorten is een serie letters toegevoegd, die iets zeggen over het bladtype van de thee.

F-"Fancy"(vooraan in de rij) staat voor topkwaliteit

T- "Tippy" wil zeggen thee met veel bladknop

G- "Golden" verwijst naar de gouden glans van het blad

F- "Flowery" wil zeggen bloemig

OP - "Orange Pekoe" staat voor mooi, lang blad, wat heel is gebleven bij de verwerking. Orange (oranje) verwijst niet naar een sinaasappelsmaak, maar naar de kwaliteit van de thee. Over de toevoeging van het woord 'orange' zijn verschillende theorieën in omloop. Een aantal daarvan zijn gebaseerd op een link met het Nederlandse Koninklijk Huis van Oranje.

P- "Pekoe" de zachte jonge blaadjes van de plant. Pekoe is een verbastering van het Chinese 'Pek Ho', dat wit haar betekent. Dit verwijst naar de witte haartjes of dons op de achterkant van de vroeg geplukte jonge blaadjes. De beste en mooiste blaadjes zitten namelijk bovenin de theeplant.

B- "Broken" tijdens het rollen in het verwerkingsproces zijn de theeblaadjes gebroken

PS- "Pekoe Souchong" grote bladeren, in de lengte gerold
Ingrediënten
- Yunnan Flowery Orange Pekoe (50 gram)
Deze beroemde biologische zwarte thee uit China is mild en bloemig en wordt niet gauw bitter.

- Ruhuna Orange Pekoe (50 gram)
Een lekkere, krachtige en iets zoete zwarte thee uit Ceylon die je de hele dag door kunt drinken.

- Kenya Flowery Orange Pekoe (50 gram)
Vol en zoet van smaak voor de hele dag. Sterke, heldere thee met veel tip.

- Nepal Tippy Orange Pekoe (50 gram)
Thee met veel bladknop. Zacht geurig en licht bloemig.

Het doosje met papieren theefilters maken het theezetten extra gemakkelijk.
Zetadvies
Breng vers water aan de kook en laat het water eventueel doorkoken. Bronwater is voor het zetten van thee zeer geschikt, maar niet noodzakelijk. Gebruik bronwater vooral wanneer het kraanwater veel kalk of andere ongewenste smaken bevat. Spoel vervolgens de theepot of het kopje om met een beetje kokend water zodat deze al voorverwarmd is. Doe de thee los in de pot of het kopje of gebruik hiervoor een theefilter. Laat de thee vervolgens trekken. Voor een sterkere of lichtere thee kunt u de tijd aanpassen of de een andere hoeveelheid thee gebruiken. Roer voor het uitschenken de thee even door.