8.8
2329 beoordelingen
Powered by


Simon Lévelt Koffie & Thee 8.8 10 2329
gemalen koffie
assortiment thee
ophalen in de winkels
gratis verzending

Golden Lapsang Souchong

Krachtige rookthee uit China met mooi, groot blad.

Lapsang Souchong staat in de westerse wereld bekend als gerookte thee uit China. In China is dit type thee bekend onder de naam Zheng Shan Xiao Zhong en was oorspronkelijk alleen beschikbaar in een niet-gerookte variant. Door het drogen van de thee bij vuur gemaakt van pijnbomenhout, zijn er varianten ontstaan met rooksmaak.

Bestel direct

Productnaam Prijs Aantal
100 gram
€ 4,95
- +
1 kilo (10% korting)
€ 44,55
- +
Je kunt producten ook als cadeau versturen

Klantenreviews (3)

Maartje

3 nov. 2016

Heerlijke krachtige thee. rokerig in geur en smaak Om puur van te genieten, op een natte koude herfstdag voor een brandend vuurtje Favoriet!

Ronnie

15 okt. 2016

Dit is een heerlijke thee om in de winter,op zondagmiddag te drinken! Een erg krachtige brandhout smaak. Ik ben ook een whiskyliefhebber en moet hierbij erg denken aan de turf afdronk. Al met al een lekker thee als je van iets anders houdt

Joey Peters

31 okt. 2014

Deze thee heeft een intense rook smaak. Smaakt een beetje naar barbecue kolen. Blijft lang krachtig, kan je tot 3 keer opschenken als je de thee royaal gebruikt. Ik zou deze wel niet in de ochtend drinken.

Het thee blad is mooi en smal. 100 gram is flink wat thee, zakje zat tot de nok vol. Uitstekende prijs/kwaliteit/kwantiteit. Heb de "normale" lapsang (niet golden) niet gehad maar voor een paar cent meer moet je deze pakken.

3 artikel(en)

per pagina

Speciaal geselecteerd

Herkomst
China
Rookthee is een echte Chinese specialiteit, die gevuurd wordt boven naaldhout. Over het ontstaan van deze thee gaan verschilende verhalen de ronde. Zo zou een karavaan de theekisten in een koude nacht rond het kampvuur hebben gezet. De karavaanlieden kregen beschutting, de thee zijn bijzondere smaak.

Een ander verhaal gaat over een legereenheid die haar kamp had opgeslagen in een theefabriek. Toen de soldaten waren vertrokken en de thee-arbeiders terugkeerden, was er te weinig tijd om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen. Ze maakten een open vuur om het drogen te versnellen en de nieuwe theevariëteit Lapsang (rookthee) was ontstaan!

Tegenwoordig worden bewerkte theebladeren in bamboemanden gedaan en gerookt boven naaldhout. Zo ontstaat er een perfecte combinatie van thee met een kruidige, iets rokerige smaak.

Zheng Shan Xiao Zhong
Lapsang Souchong staat in de westerse wereld bekend als gerookte thee uit China. In China is dit type thee bekend onder de naam Zheng Shan Xiao Zhong. Zheng Shan betekent Wuyi Mountain en Xiao Zhong staat voor de ‘small leaf cultivar’. Het woord souchong is een verbastering van Xiao Zhong. De betekenis van dit type zwarte thee is dus ‘de kleine blad cultivar uit de Wuyi Mountains’. In het dialect van Fujian wordt ‘thee gerookt bij pijnbomenhout ’ uitgesproken als ‘le xun cha’. Lapsang is een verbastering van ‘le xun’. In de 19de eeuw werd deze thee in het westen Lapsang Souchong genoemd, ofwel ‘de kleine blad cultivar gerookt bij pijnbomenhout’. Doordat de thee in het westen Lapsang Souchong werd genoemd, werd deze naam ook in China overgenomen door de lokale theehandelaren die contact hadden met westerlingen. In China werd echter nog steeds onderscheid gemaakt tussen smoked en unsmoked Lapsang Souchong.
Ingrediënten
Zwarte thee
Zetadvies
  • 100°C
  • 4 minuten
  • 2 gram per kop
Breng vers water aan de kook en laat het water eventueel doorkoken. Bronwater is voor het zetten van thee zeer geschikt, maar niet noodzakelijk. Gebruik bronwater vooral wanneer het kraanwater veel kalk of andere ongewenste smaken bevat. Spoel vervolgens de theepot of het kopje om met een beetje kokend water zodat deze al voorverwarmd is. Doe de thee los in de pot of het kopje of gebruik hiervoor een theefilter. Laat de thee vervolgens trekken. Voor een sterkere of lichtere thee kunt u de tijd aanpassen of de een andere hoeveelheid thee gebruiken. Roer voor het uitschenken de thee even door.