Thuisbarista les 5: het espressopotje

We zijn al over de helft van onze negen lessen voor de thuisbarista! Hopelijk verloopt alles goed en ontdek je langzaam de smaakverschillen in de koffie. Deze week - in deel 5 - zetten we koffie met het espressopotje.

Het espressopotje

Het espressopotje, de moka pot, de percolator, er is geen andere koffiezetter met zoveel verschillende namen. Maar het espressopotje staat er voornamelijk om bekend een lekker kopje espresso te zetten.

Thuisbarista-Espressopot-01

Koffiezetten met het espressopotje

Kies bij het gebruik van een espressopotje voor een geschikte koffie voor het beste resultaat. Maar als je liever je eigen vertrouwde koffie gebruikt, kan dat natuurlijk ook. Deze zetmethode levert krachtige espresso’s waar je heerlijke mokka tonen in kunt herkennen.

Vul het onderste gedeelte met koud water. In het espressopotje wordt het water onder hoge druk door de koffie geperst. Zorg er daarom voor dat het drukventiel niet onder water staat, anders ploft hij uit elkaar.

Plaats het kleine compartiment tussen de bovenste en de onderste helft, en vul deze met koffie. Druk de koffie niet aan! Schroef de bovenste helft er goed op vast en zet het espressopotje op een laag vuur op het fornuis. Zodra je geborrel hoort, haal je hem er af. En je koffie is klaar om te schenken.

Volgende week

Heb je inmiddels al een favoriete nieuwe zetmethode? Of blijft je eigen vertrouwde bak koffie toch het lekkerste? We zijn benieuwd naar je bevindingen. In de volgende les gaan we verder met de cafetière.