Recept: Smaakvolle tips om af te koelen

Al in april troffen wij voorbereidingen voor de aankomende zomer. Gewapend met koffie, thee, ijsblokjes en een bak fruit, bedachten de Simon Lévelt collega’s strijdplannen voor warme dagen. Het resultaat bestaat uit deze heerlijke ijsthee en ijskoffie recepten die zeker verkoeling bieden wanneer het kwik te hoog op loopt

1. King of Summer

Ingrediënten
12 gr King of Ti Kuan Yin – licht geoxideerde Oolong die lichtzoet en vol van smaak is.
500 ml water van 80 ºC
400 gr ijsblokjes
½ rode peper (optioneel)

Bereiding
Vul een grote kan met ijsblokjes. Kook het water tot 80 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de King of Ti Kuan Yin. Laat de thee 5 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes (shock brew methode). Voor een extra pittige ijsthee snijd je de rode peper in dunne schijfjes en voeg je deze aan de ijsthee toe.

 

2. Strawberry Moonlight

Ingrediënten

  • 8 gr White Moonlight – Chinese witte thee met veel bladknop en wit dons.
  • 250 ml water van 85 ºC
  • 250 gr ijsblokjes
  • 10 aardbeien
  • 2 takjes basilicum

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes en snijd de aardbeien in stukjes. Doe de helft van de aardbeien in de kan en verdeel de andere helft over de glazen. Scheur 1 takje basilicum in grove stukken en stop dit ook in de kan. Kook het water tot 85 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de White Moonlight. Laat de thee 2 minuten trekken en schenk het uit in de kan. Verdeel de ijsthee over de glazen en gebruik het laatste takje basilicum ter decoratie.

Tip
De Strawberry Moonlight is ook heerlijk wanneer je koolzuur aan de ijsthee toevoegt. Heb je hiervoor geen apparaat in huis? Onze winkels verkopen de Twist ’n Sparkle, waarmee je alle drankjes makkelijk laat bruisen.

 

3. Sparkling Four Seasons

Ingrediënten

  • 7 gr Four Seasons Black – grofbladige bijzondere thee uit Taiwan.
  • 250 ml water van 85 ºC
  • 250 gr ijsblokjes
  • 1 limoen
  • 1 el rietsuiker

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes en het sap van een halve limoen. Kook het water tot 85 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de Four Seasons Black. Laat de thee 3 minuten trekken en schenk het uit in de kan. Schenk de ijsthee in de Twist ’n Sparkle fles en laat het bruisen. Pers de andere helft van de limoen uit boven een ondiep schaaltje en verdeel de rietsuiker over een ander schaaltje. Doop de randen van de glazen in de limoensap en daarna in de rietsuiker. Schenk daarna de ijsthee in de glazen.

 

4. The Green Dragon

Ingrediënten

  • 8 gr Dragonwell Xi Hu Lung Ching – geurige Chinese groene thee.
  • 250 ml water van 80 ºC
  • 250 gr ijsblokjes
  • 2 takjes basilicum
  • 3 schijfjes limoen
  • 1 plakje komkommer per glas

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes. Kook het water tot 80 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de Dragonwell samen met de basilicum. Laat de thee 2 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes. Stop de limoenpartjes in de Twist ’n Sparkle fles, schenk de ijsthee erbij en laat het bruisen. Schenk de ijsthee uit in de glazen en maak het af door een klein blaadje basilicum en een schijfje komkommer toe te voegen.

5. Ice Cold Keemun

Ingrediënten

  • 8 gr Keemun Congou – volle Chinese thee met zoet aroma.
  • 250 ml water van 100 ºC
  • 200 gr ijsblokjes
  • 25 ml appelsap
  • 20 ml sinaasappelsap

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes. Kook het water en zet hiermee de Keemun Congou. Laat de thee 5 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes. Schenk de appel- en sinaasappelsap in de Twist ’n Sparkle fles en voeg de ijsthee toe. Laat het bruisen en verdeel het over de glazen.

6. Buddha in the Moonlight

Ingrediënten

  • 10 gr White Moonlight
  • 550 ml water van 70 ºC
  • 500 gr ijsblokjes
  • 1 scheutje Buddha Amacha naar smaak*
  • 3 aardbeien
  • ½ limoen
  • 20 blauwe bessen
  • 2 schijven sinaasappel
  • 2 takjes munt

* voor de Buddha Amacha
6 gr Buddha Amacha, 500 ml water van 85 ºC

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes. Kook het water tot 85 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de Buddha Amacha. Kook het water tot 70 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de White Moonlight. Laat beide theeën 5 minuten trekken. Snijd in de tussentijd het fruit in stukjes en doe deze in de kan. Schenk de White Moonlight uit over de ijsblokjes en voeg naar smaak Buddha Amacha toe. Steek 2 takjes munt in de kan en verdeel de ijsthee over de glazen.

7. Tropical Fire

Ingrediënten

  • 6 gr Sweet Fire – tropisch zoet met een licht pittige roze peper.
  • 500 ml water van 100 ºC
  • 250 gr ijsblokjes

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes. Kook het water en zet hiermee de Sweet Fire. Laat de thee 5 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes.

8. Super Simpele IJsthee

Voor een verkoelende ijsthee hoef je geen hele recepten te volgen. Met een beetje voorbereiding maak je supersnel een simpele ijsthee. Je hebt alleen een kan, water en thee nodig. Ga uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan (Teabottle of lege fles) en vul deze met (mineraal)water. Je kunt eventueel ook bruisend water gebruiken. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.

Theetips:
Four Seasons Black, Appel & Peer Fruitmelange, White Moonlight, Bosfruit en Tropical Fruit.