Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Op weg naar een leefbaar inkomen

De Guji Highlands en de Shakisso Natural Ethiopië zijn twee prachtige nieuwe koffies uit Ethiopië. Ze maken onderdeel uit van het project: 'Op weg naar een leefbaar inkomen'.

Wat houdt dit project in?

Op weg naar een leefbaar inkomen is een langlopend project om de kloof te dichten tussen het actuele inkomen en het leefbaar inkomen van een koffieboer. Het project voeren we samen uit met onze partners Trabocca en Fairfood. Het wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Netherlands Enterprise Agency), een agentschap van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De koffiebonen zijn afkomstig van specialty koffie-importeur Trabocca, samen met de ngo Fairfood de initiatiefnemer van dit project. We voeren dit project uit voor Moredocofe en Tade GG en daarmee de 628 smallgrowers die bij hen zijn aangesloten.

Hoe werken we naar een leefbaar inkomen?

Het kost tijd om vast te stellen wat een koffieboer nodig heeft om goed te kunnen leven en het uiteindelijk faciliteren van dit inkomen. In de eerste fase van het project wordt daarom vastgesteld hoeveel de koffieboeren op dit moment verdienen en wat zij zouden moeten verdienen om van een leefbaar inkomen te kunnen spreken. In de tweede fase wordt gezocht naar manieren om de eventuele kloof te dichten. 

Eén van die manieren is de prijs die de boer voor zijn koffie ontvangt, te verhogen, bijvoorbeeld door het betalen van een premium voor kwaliteit. Het is daarbij belangrijk om traceerbaarheid én transparantie te creëren, om er zeker van te zijn dat het geld bij de juiste persoon terechtkomt. Maar er is meer dan ‘een hogere prijs betalen’. Een andere oplossing is bijvoorbeeld kennisoverdracht – trainingen waarmee de boer nieuwe manieren leert om koffiestruiken beter te onderhouden en haar of zijn land beter en slimmer te bewerken, zodat de kwaliteit van de koffie beter wordt en/of de oogst meer. Het kan ook gaan over kennis voor het spreiden van risico’s door op de plantages ook andere gewassen aan te planten. Daarnaast kan je ook denken aan kostenverlaging, door boeren slimmer te laten samenwerken.

Optimale transparantie 

Welke weg heeft de koffie afgelegd voordat hij in jouw kop beland? Met het platform Trace van Fairfood wordt de voedselketen van A tot Z in kaart gebracht. Dan zie je dus precies wie jouw koffie allemaal in handen heeft gehad. Belangrijker: je vindt er het bewijs voor alles wat hierboven omschreven wordt. Weten waar je producten vandaan komen én transparantie over je handelspraktijken – dat is voor Fairfood de eerste stap die bedrijven kunnen zetten richting eerlijk eten. Klik hier om de boeren van de koffies uit dit project te ontmoeten.