Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Onze koffie is klimaatneutraal gecertificeerd

Vanaf januari draagt al onze koffie het Klimaatneutraal keurmerk van Climate Neutral Group. Wat houdt dit precies in? Je leest het in deze blog.

100% klimaatneutrale koffie

Onze koffie wordt 100% klimaatneutraal geproduceerd vanaf de plantage tot in het schap en daarom draagt onze koffie het keurmerk Klimaatneutraal. Klimaatneutraal Gecertificeerd is een gedegen standaard en initiatief van Climate Neutral Group voor organisaties om de klimaatimpact van hun organisatie en/of hun producten of diensten te meten en te verminderen en deze resultaten zichtbaar te maken. Om klimaatneutraal te produceren hebben wij onze CO2-footprint laten berekenen. Zo weten we hoe we onze uitstoot kunnen reduceren en wat we nog moeten compenseren. Momenteel compenseren we 100% van de CO2-uitstoot van onze koffieproductie zodat we klimaatneutraal produceren. De komende jaren is ons doel onze footprint flink te reduceren zodat we minder hoeven te compenseren.

Hoe compenseren we onze footprint?

Op dit moment compenseren we 100% van onze uitstoot met CO2-certificaten. Deze zijn aangekocht tot en met 2023 om de rest van onze verwachte CO2-footprint te compenseren. Deze compensatie vindt plaats door speciaal geselecteerde duurzame klimaatprojecten van Climate Neutral Group. Met deze projecten wordt in de landen waar wij koffie inkopen de CO2-uitstoot teruggebracht. De aanschafkosten van onze CO2-certificaten dragen bij aan herbebossingsprojecten en Cookstove projecten volgens de Gold Standard.   

De stappen om klimaatneutraal te produceren

De volgende stappen hebben wij in 2021 genomen om in aanmerking te komen voor het Klimaatneutraal certificaat:

1. We hebben de CO2-footprint van onze koffieketen in kaart gebracht voor de scope cradle-to-shelf via een geverifieerde carbon-footprint-calculator. Dit betekent dat de totale klimaatbelasting voor onze koffie is berekend vanaf de plantage tot en met een verpakt product in de winkel.

2. Aan de hand van deze uitkomst hebben we een plan opgesteld om in 2030 25% van onze CO2-footprint in de koffieketen gereduceerd te hebben. Dit gaan we doen door middel van verschillende projecten in het land van oorsprong en lokaal zoals bijvoorbeeld schaduwbeplanting op plantages of een energiezuinige koffierooster in onze branderij in Haarlem.

3. Omdat reductie van de footprint tijd kost, hebben wij CO2-certificaten aangekocht om onze verwachte CO2-footprint volledig te compenseren. We hebben nu compensatie gekocht voor de jaren 2021 t/m 2023. Dit betekent dat we nu 100% van onze CO2-footprint compenseren. Omdat we meer gaan reduceren zal het aandeel compensatie in de komende jaren steeds kleiner worden.

Generation proof koffie en thee

Het keurmerk Klimaatneutraal is voor ons belangrijk omdat wij geloven dat mens en natuur essentieel zijn voor het behouden van een rijkheid aan variëteiten en smaken voor toekomstige generaties. Wij passen onze manier van denken en werken aan zodat onze koffie en thee ‘generation proof’ is. Nu de uitdagingen groter zijn dan ooit tevoren willen wij opnieuw het voortrouw nemen en vanuit onze ervaring en expertise een bijdrage leveren aan een wereld die schoner is, meer biodiversiteit herbergt en waar werk altijd en overal eerlijk beloond wordt. Een wereld voor toekomstige generaties. De wereld van de Groene Eeuw. Het behalen van het keurmerk ondersteunt onze visie: alle koffie en thee is duurzaam geteeld en biedt natuur en mens een gezond toekomstperspectief. Op deze manier kunnen wij onze missie waarmaken: premium biologische koffie en thee toegankelijk maken voor iedereen.

Onze impactdoelstellingen

Het behalen van het Klimaatneutraal keurmerk is onderdeel van onze doelstellingen:

• De koffie en thee van de Groene Eeuw is in balans met de natuur 

• Simon Lévelt voorkomt watervervuiling en ontbossing en is goed voor de biodiversiteit 

• De keten van Simon Lévelt is 100% klimaatneutraal 

• Simon Lévelt koffie en thee is 100% biologisch