Met de stijgende populariteit van Matcha neemt ook het aanbod in de winkels toe. Maar omdat je geen kostbare Matcha door je cakemix mengt en met mindere kwaliteit Matcha geen smaakvolle theeceremonie kunt houden, is het handig om te weten hoe je de verschillende gradaties Matcha herkent.


Herken kwaliteit

Door op de volgende vijf kenmerken te letten, maak je onderscheid tussen de verschillende gradaties en herken je snel wat voor kwaliteit Matcha je in handen hebt.


Herkomst

Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha.


Gevoel

Wrijf – indien mogelijk – de Matcha tussen je vingers. Aan het gevoel en textuur kun je beoordelen of de Matcha van hoge kwaliteit is. Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers.


Kleur

Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur. Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theestruiken met matten of zeilen in de schaduw gezet. De struiken reageren hierop door extra chlorophyl aan te maken. Chlorophyl zorgt onder andere voor de groene kleur. Sommige bladeren zijn toch blootgesteld aan zonlicht, ouder of geplukt van een lager deel van de theestruik en heeft daardoor een mindere kwaliteit. De Matcha die hiervan gemaakt wordt heeft een geel/bruine kleur.
Smaak

Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.


Prijs

Matcha is verkrijgbaar in verschillende gradaties, maar ook in prijzen. De gemiddelde prijs voor een premium kwaliteit ligt rond de €35,- voor 30 gram. Matcha is ook voor een paar euro te koop, maar het verschil is zeker merkbaar.


Koop je Matcha met het doel om het te gaan drinken, kies dan voor een goede kwaliteit Matcha. Deze heeft een zachte smaak en fijn mondgevoel. Een lagere kwaliteit Matcha is grover, voelt korrelig in je mond en kan soms bitter zijn. Deze Matcha is minder geschikt voor het houden van ceremonies, maar is prima te verwerken in recepten.


Matcha bij Simon Lévelt

Omdat wij willen dat je voor iedere gelegenheid Matcha in huis hebt, vind je in ons assortiment twee verschillende gradaties Matcha. De Matcha Akashi is een premium kwaliteit en zeer geschikt voor het houden van ceremonies of voor ‘gewoon’ een kom tussendoor. De Matcha Garucha is onze cooking grade en perfect om mee te bakken of te koken. De Matcha Garucha is van voldoende kwaliteit om te drinken, maar als je de Matcha Akashi gewend bent, merk je zeker verschil.


Wil je meer weten over de geschiedenis van Matcha en hoe je zelf een theeceremonie houdt? Klik dan hier voor onze Matcha Masterclass.


Ter inspiratie: koken met Matcha

We bevelen onze Matcha Garucha van harte aan voor je culinaire avonturen. Je voegt het gemakkelijk toe aan bijvoorbeeld je pannenkoek- of cakebeslag, maar je kunt ook aan de slag met een van onze recepten.


GinMatcha

GinMatcha

Ingrediënten
• 2 cl rietsuikersiroop
• 2 cl ananassap
• 4 cl gin
• ijsblokjes
• ½ koffielepel Matchapoeder
• 40 ml mineraalwater
• 160 ml spuitwater
• schijfjes limoen

Bereiding

Doe de rietsuikersiroop, het ananassap, de gin en de ijsblokjes in een shaker en schud heel krachtig. Schenk de mix in een glas. Los Matcha op in mineraalwater en voeg dit toe aan de mix in het glas. Vul het glas vol met spuitwater en maak het af met een schijfje limoen.


Matcha Latte

Matcha Latte

Ingrediënten
• 2 gr gezeefde Matchapoeder (= 2 à 3 chashakulepels matcha)
• 100 ml water op 65°C
• 50 ml volle melk of sojamelk
• 1 el honing

Bereiding

Klop de Matcha met honing en water in een kom met de Chasen. Maak hierbij een W of M vorm (zigzag). Klop met een garde of in de melkschuimer de hete melk op totdat het schuimt. Schenk de Matcha over in een glas en schenk de opgeschuimde melk over het Matchamengsel heen.