Elke dag vers gemengd en gemalen
Voor 28 maart 12:00 uur besteld, op tijd verzonden voor Pasen.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Proef de smaak van Indonesië

Dit najaar nemen we je mee op ontdekkingstocht door Indonesië. Het land staat vooral bekend om zijn volle, zwarte theeën en kruidige koffies, maar er is zoveel meer te ontdekken. Maak kennis met de smaakvariëteiten uit dit omvangrijke land die je precies geven wat jij zoekt in het herfstseizoen.

De veelzijdige smaken van Indonesië

Door het tropische klimaat en vulkanische grond is Indonesië zeer geschikt voor het telen van thee en koffie. Dit omvangrijke land is met duizenden eilanden ‘s werelds grootste eilandstaat. Indonesië staat bekend om zijn grote diversiteit in flora en fauna én culinaire smaken. De veelzijdigheid in de gebieden proef je terug in de koffie en thee. Kom meer te weten over dit kleurrijke land en verwarm jezelf dit najaar aan de heerlijke kruidige smaakvariaties uit Indonesië.

Wist je dat…

Laten we beginnen met wat feitjes. Hoe goed is jouw Indonesië-kennis?

• Indonesië telt ongeveer 17.500 eilanden. 

• Slechts 5% daarvan wordt bewoond.

• De meest gebruikte specerijen in de Indonesische keuken zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras). 

• Indonesië heeft een tropisch klimaat en temperatuur van gemiddels zo’n 30 graden is het hele jaar ongeveer gelijk.

• Kenmerkend voor Indonesië zijn de vele vulkanen en bergen, waardoor er op sommige eilanden enorme hoogteverschillen voorkomen.

• Gemiddeld valt er 1500 tot 2500 millimeter regen per jaar in Indonesië.

• De hoofdstad van Indonesië is Jakarta.

Thee uit Indonesië 

Indonesië staat het meest bekend om zijn volle, donkere zwarte theesoorten, hoewel er ook in kleinere hoeveelheden mooi Oolongs en groene theeën vandaan komen. In tegenstelling tot plantages in andere landen, waarmee we vaak handelsrelaties hebben die tot wel 30 jaar teruggaan, kopen we pas sinds één jaar onze Indonesische thee in bij de Bukit Sari Organic Tea Plantation. De plantage ligt in West-Java en produceert sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw prachtige theeën. Sinds 2007 is de Bukit Sari theeplantage officieel biologisch gecertificeerd. In ons assortiment vind je heerlijke theeën van de Bukit Sari plantage.

Bukit Sari Premium FOP

Ontdek de Bukit Sari Premium FOP: een prijswinnende zwarte thee met een milde, volle en lichtzoete smaak. Proef tonen van honing en rozijnen in deze mooie biologische thee. 

Bukit Sari Imperial Black

Nog een prachtige thee van de Bukit Sari Organic Tea Plantation is de Bukit Sari Imperial Black. Door de complexheid van deze zwarte thee kun je bij elke opschenking andere smaaktonen ontdekken. Van friszoete vijgen, rozijnen en zoethout tot bloemig rozenblad. Zowel de Bukit Sari Premium FOP als de Imperial Black lenen zich uitstekend om te bereiden op de traditionele Chinese Gong Fu Cha methode. 

Koffie uit Indonesië

De meeste koffie die uit Indonesië komt is robustakoffie. Door uitbraken van koffieroest in de 19e eeuw is namelijk veel arabica vervangen door robusta, omdat robusta van nature minder gevoelig is voor deze ziekte. Het resultaat is dat ongeveer 90% van alle koffieplanten in Indonesië robusta is. Het kleine percentage arabicakoffie die uit Indonesië komt behoren wel tot enkele van ’s werelds mooiste koffies. Koffie uit Indonesië staat bekend om de wat meer weer aardse en kruidige tonen. Deze smaak heeft de koffie te danken aan de verwerkingsmethode die typerend is voor Indonesië: giling basah. 

Wat is giling basah?

In Indonesië wordt in het geval van gewassen koffie, een iets andere bereiding toegepast dan in de rest van de koffiewereld. Deze bereiding wordt giling basah of wet hulling genoemd. Bij normale gewassen koffie wordt de hoornschil verwijderd op het moment dat de pergamino (ook wel parchement genoemd) droog is. In Indonesië is dat niet het geval en wordt de hoornschil verwijderd terwijl de koffie nog nat is. Dit wordt giling basah genoemd. Deze techniek wordt vooral in klimaten met een hoge luchtvochtigheid wordt toegepast, zoals Indonesië. Door de hoge luchtvochtigheid is het namelijk erg lastig om de bonen volledig te laten drogen voordat de hoornschil verwijderd wordt. Deze manier van verwerken geeft Indonesische koffie zijn typische kruidige smaak. Ontdek hieronder meer over onze Indonesische koffies.

Gayo Blue Mountain

Deze medium roast koffie is vol en rond. Ontdek de frisse body met op de achtergrond de typisch Indonesische aardse, houtachtige smaak.

Kopi Ketiara 

Deze koffie heeft een stoer karakter, pittig roosterprofiel en een prikkelende specerijensmaak. De Kopi Ketiara is rijk aan de kenmerkende kruidigheid van Indonesische koffie en heeft een fantastisch mooie, volle body en een lange nasmaak. Wist je dat dit ook wel onze ‘vrouwenkoffie’ wordt genoemd? Lees hier waarom.

Limited edition: Lintong Raja Batak 

Speciaal voor deze herfst hebben we tijdelijk de Lintong Raja Batak in ons assortiment opgenomen. Deze dark roast, semi-washed arabicakoffie heeft noten van chocolade, laurier en honingdrop. 

Koffie op zijn Indonesisch: koffie tubruk

Koffie tubruk of kopi tubruk is in Indonesië de traditionele manier van koffiedrinken. Je maakt een koffie tubruk heel eenvoudig. Schep twee lepels (fijn)gemalen koffie in een koffiemok en voeg kokend water toe. Laat even staan en roer dan alles door zodat de koffie naar de bodem zakt. Eventueel drink je deze sterke, aromatische koffie met melk en suiker.